Příběhy Královéhradecký kraj

Workoutové hřiště uprostřed vsi pomohlo zvednout teenagery od obrazovek

10. 8. 2021
Marta Vokurková, Česká spořitelna

Zarostlý plácek s oprýskanou klouzačkou, starší fotbalové hřiště a parta nudících se teenagerů, které sem rodiče na chvilku vyhnali od počítačů. Takový pohled nabízel střed vesničky Vlčice ještě před rokem. Teď tu stojí moderní workoutové hřiště, na kterém je neustále plno.

Děti se navíc na jeho stavbě podílely velkou měrou. Plánovaly, kopaly, urovnávaly, uklízely. A o „svůj“ plácek se tak nějak automaticky starají i dál. „Snad jsme je tím i něco naučili,“ říká Monika Kočandrlová, jedna z místních, kteří projekt vymysleli a teenagery do něj zapojili.

Stará rozvrzaná skluzavka a pár pneumatik na laně. Tak vypadalo místo, kde se scházely menší děti z  Vlčic. Větší se pak mohly vybít na přilehlém fotbalovém hřišti. Těm, které na míčové hry nejsou, neměl prostor v centru malé podkrokonošské vesničky mnoho co nabídnout. Chodily sem jen občas, ze zvyku a z touhy po společnosti.

Monika Kočandrlová vidí na malé hřiště z domu. „Vyrostly na něm prakticky všechny děti z obce. Ale po těch letech už bylo jasné, že nestačí. Hlavně větším,“ vysvětluje. Nejvíce se to podle ní projevilo v průběhu prvního lockdownu, kdy děti neměly žádné organizované aktivity a venkovní hřiště bylo jedinou možností, jak se protáhnout.

Společně #silnější

Proto loni na jaře zažádala Monika spolu se čtyřmi sousedy o grant v rámci projektu Dokážeme víc. „Od začátku jsme věděli, že chceme mládež co nejvíc zapojit. Proto jsme i to, jak hřiště vylepšit, vymýšleli společně. Nejdřív se drželi zpátky, ale postupně se, každý po svém, přidávali. Chodili s nápady, hledali různé tipy a vymýšleli, co by se jim nejvíc líbilo,“ popisuje Monika. Za 50 tisíc korun, které v rámci grantu Vlčiští od České spořitelny dostali, nakonec koupili workoutovou sestavu pro posilování a protahování. Obec nabídla pozemek a pomoc s technickým zajištěním.

Stavělo se ve volném čase. A i těchto brigád se místní teenageři účastnili. „Nejdřív byli šokovaní, když měli vzít do ruky hrábě nebo lopatu. Ale pomalu se do prací zapojili. A bez problémů zvládli vykopat i všechny díry pro ukotvení patek. Nakonec se ukázalo, že nejsou tak úplně marní, jak se tvářili,“ usmívá se Monika. Právě tahle stránka celého projektu ji prý těšila nejvíc. „Dali jsme našim puberťákům dobrý vklad, takové semínko.“ To, zdá se, úspěšně klíčí. Děti vzaly hřiště za své a dokonce ho teď samy udržují.

Naše malé velké věci

Další změna je viditelná i na jejich fyzičce. „Většina z nich se nějakému sportu věnuje dlouhodobě. Přesto se na jejich kondici hodiny strávené na hřišti projevily. Jsou silnější, obratnější a provádějí mnohem složitější kousky. Naučili se krásně pracovat s vahou vlastního těla,“ pochvaluje si Monika.

Myšlenka komunitního projektu Dokážeme víc Nadace Via a Spořitelny ji prý oslovila nejen proto, že podporou vzniku „malých velkých věcí“ pomáhá společnosti. „Když do něčeho vložíte energii, věci se začnou dávat do pohybu a vyvolávat další děje,“ říká Monika a těší se, že ve Vlčicích možná dopadne i celková rekonstrukce hřiště, kterou připravuje obec. Debaty se vedou i o prvcích pro seniory, aby si měli kde odpočinout nebo jen tak popovídat. „Jestli naše akce do budoucna inspiruje děti nebo další sousedy se teprve uvidí. Každopádně to přineslo novou zkušenost nám všem. A na tom se dá stavět,“ uzavírá.

Projekt Výstavba workoutového a herního hřiště byl realizován díky grantovému programu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spolupráci s Nadací Via. Uskutečnil se v roce 2020 a stál 50 000 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc