Příběhy Středočeský kraj

Nadšenci z Městce Králové vrátili život historické Jiráskově stezce

31. 8. 2023
Marta Vokurková, Česká spořitelna

Krásná alej vedla kdysi z malého městečka Městec Králové směrem k lesu. Dámy se slunečníky tudy chodívaly na taneční zábavu. Místní turistický oddíl zde o pár desítek let později vedl každoroční pochody. V posledních dekádách ale Jiráskova stezka zarůstala křovím tak, že z dálky připomínala jen jeden z mnoha remízků umístěných v polích. Díky práci desítek dobrovolníků a grantu z projektu Dokážeme víc se nyní stezka zase stala místem, které vás při návštěvě naprosto okouzlí.

Ospalé městečko ležící v rovinaté polabské krajině je téměř ze všech stran obklopené poli. Turistických cílů nabízí opravdu poskrovnu. „Je zde tahle jedna alej, která vede z města do lesa. Když jsem byla malá, chodívali jsme sem téměř každý víkend. Rodiče se u lesa na dekách opalovali a my děti si hrály,“ vzpomíná Lucie Drobík Kolářová. „Stezka byla tak široká, že jsem zde učila jezdit své děti na kole,“ přidává svoji vzpomínku Jitka Drugdová. Na podzim sem pak prý ženy chodily na ovoce, aby měly doma co zavařovat. „Bylo ho tu spousta. Jeden místní pamětník, Harry, často říkává, že ovoce si nikdy v životě nekoupil. Všechno, co kdy měl, natrhal na stezce,“ doplňuje Jitka.

Zašlá sláva 

O nějakých sto let dříve zde, tehdy proslulou Jiráskovou alejí, dokonce proudily zástupy Městeckých na víkendové zábavy k lesní chatě. „Bylo tam sportovní hřiště, koupaliště a pořádala se tam i taneční odpoledne,“ ukazují dámy směrem do hloubi listnatého lesa. Na životem pulzující Jiráskovu stezku zbyly ale jen vzpomínky na starých pohlednicích. V uplynulých letech alej zarůstala křovím a zemědělci z malebně se klikatící cesty vedoucí od městečka k lesu ukrajovali stále větší kus.

Byla by škoda nechat takové krásné místo zmizet,“ vysvětluje Jitka, proč se spolu s Lucií a dalšími členy Královéměsteckého okrašlovacího spolku v roce 2019 pustili do práce. O víkendech se zde scházeli vybavení lopatami, krompáči i zahradnickými nůžkami a pracovali. Prořezávali stromy, sázeli nové, upravovali povrch cesty a mnoho dalšího. Práce jim zabraly více než rok. Finance na nákup materiálu zajistil spolek a nemalou částkou přispěl i grant České spořitelny.

Už dlouho jsme si uvědomovali, že by to chtělo alej obnovit. Proto jsem velmi rád využil šance zažádat o grant v rámci projektu Dokážeme víc od České spořitelny a Nadace Via,“ říká Zbyněk Matoušek, místní rodák a velký patriot. Díky tomu mohl spolek nakoupit dvě turistická posezení, jedno na začátku a druhé na konci stezky. „A podařilo se nám zpevnit a rozšířit povrch velké části stezky tak, aby tudy projel i kočárek nebo vozík,“ vypočítává Zbyněk. Na konci stezky zřídili bylinkovou zahrádku a mají tu i novou vyhlídku s popiskem 30 vrcholů, na něž je za jasných dnů ze stezky krásný výhled. „Není umění budovat vyhlídky v kopcích. Ale najít v naprosté rovině místo s úchvatným výhledem, to umí jen Jára Cimrman a Královéměstečtí,“ směje se.

Noví fanoušci 

Práce jim prý šly krásně od ruky. „Zjistili jsme, že máme mezi sebou spoustu odborníků, kteří nám můžou pomoct a zároveň nás spoustu nového naučit,“ chválí si Lucie. Jeden pán výborně rozumí prořezávání stromů a učí je, jak místní divokou vegetaci šetrně prořezávat. „Vysvětluje nám, že i staré stromy jsou v přírodě potřeba, protože v nich žije spoustu hmyzu. Vykotlané, takzvané doupné stromy, zase slouží jako pítko pro ptáky.“ Další, zapálený ornitolog, pomáhá spolku připravit texty na naučné cedule, které budou stezku lemovat. Na stezce také ostatním předvedl, jak se ptáci odchytávají a kroužkují. Lékař z nedaleké nemocnice pak pomáhá s cedulemi týkajícími se budování fyzické kondice a cvičení. „Musím říct, že mnoho místních mě překvapilo, s jakým nadšením se do pomoci pustili. Známe se třeba desítky let, ale najednou je člověk poznal z  úplně jiného úhlu,“ dodává Jitka. Mnozí podle ní přispěli na obnovu stezky i finančně. Někdo dal korunu, někdo tisíc, celkem se mezi lidmi vybralo přibližně 20 tisíc korun. Další zase prací na stezce trávili většinu svého volného času.

Spokojený pan Harry

Jsou ale i víkendy, jako třeba dnes, kdy si dáme od práce pauzu. Sejdeme se zde na piknik a jen tak si užíváme,“ rozhlíží se spokojeně kolem sebe Jitka. I přes sychravé podzimní počasí se zde dnes sešlo hned několik rodin. Vytahují teplé deky, bábovku, čaj i kávu v termoskách. Mnoho dalších Královéměsteckých pak proudí okolo na procházku. Zastaví se na kus řeči a za chvilku zase pokračují po svém. Děti s rodiči na výlet do lesa, senioři s berlemi na zdravotní vycházku i několik rekreačních běžců. Nakonec přijde i pan Harry, který sem denně chodí čerstvě vysázené stromky zalévat. Na Jiráskově stezce je zkrátka opět život. Sledovat jej můžete na místě i na webu stezky.

Projekt Jiráskova stezka se stala fitstezkou v Městci Králové (kraj Středočeský) byl podpořen z grantového programu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spolupráci s Nadací Via. Byl realizován v roce 2020 a stál 28 520 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc