Příběhy Liberecký kraj

V Horní Řasnici se propojují i napříč časem

31. 10. 2023
Marta Vokurková, Česká spořitelna

Obyvatelé Horní Řasnice opravují starý kostel, kapličku i křížky podél cesty. Nejen proto, aby se navzájem lépe poznali, měli hezčí výhled nebo příjemnější místo posledního odpočinku. Ale i z úcty k původním obyvatelům, kteří zde stovky let žili a většinu z těchto památek postavili. A jejichž potomci se i po nuceném odsunu do zdejších míst stále vrací.

Více než 700 let starý kostel je dominantou Horní Řasnice, malé vesničky poblíž polských hranic. Místní Spolek pro obnovu kostela pracuje na jeho opravách již deset let. Stejně intenzivně však po rekonstrukci volají další zajímavá místa v obci. I proto vznikl ve vesnici druhý, Okrašlovací, spolek, který si dal za cíl opravovat drobné památky v krajině. Jednou z nich je i křížek u hřbitovní zdi.

„Díky grantu Dokážeme víc od České spořitelny se nám podařilo obnovit kamennou část kříže. Tu zrestauroval umělecký sochař Martin Wagner. Následovala oprava kovového kříže s Kristem, jíž se ujal umělecký kovář Jan Nikendey,“ vysvětluje Jana Doubková, předsedkyně Okrašlovacího spolku Horní Řasnice-Srbská a zároveň a zakládající členka Spolku pro obnovu kostela v Horní Řasnici.

„Kolem kříže chodí nejen místní na hřbitov, ale i návštěvníci akcí v kostele. Kdokoli přijede na obecní úřad, jeho první pohled patří tomuto místu. Rádi bychom to tu měli více reprezentativní, i když máme jen 232 obyvatel a jsme poslední vesnicí na hranicích,“ dodává.

Stejně energicky jako křížek oživují řasničtí dobrovolníci i zdejší mariánský kostel. Organizují zde koncerty klasické a folkové hudby, ale i přednášky o historii. „Chceme lidem, co tu žijí, ukázat, jakou má historickou hodnotu. Společně opravujeme kostel, který tu Němci, poddaní českých králů, ve 13. století postavili. Žijeme v místech, kde oni žili 700 let,“ popisuje Jana Doubková. Mnozí z původních obyvatel se podle ní do zdejšího regionu vrací. „Každý rok jezdí do kapličky na Srbské. Přispěli i na její obnovu. Proto vnímám, že našimi aktivitami budujeme i vztah s nimi. S lidmi, kteří tu žili před námi.“

Horní Řasnice

Obyvatelé Horní Řasnice se ale neohlíží jen do minulosti. V oprýskaném kulturním domě začali po letech opět pořádat plesy, taneční zábavy, koncerty i letní slavnosti. Schází se zde místní, často dorazí i přespolní. I proto podle Jany Doubkové Okrašlovací spolek původně zamýšlel zkulturnění tohoto prostoru. „Nám nejde jen o práci, ale i o spojování lidí a zlepšování mezilidských vztahů, proto jsme si k okrášlení nakonec vybrali sousední pozemek s kostelem, hřbitovem a křížkem. Všichni totiž víme, že v jedné hospodě na nocleh pán nepán se sejdem…“

Projekt Zvelebení historického středu obce Horní Řasnice (Liberecký kraj) byl realizován díky grantovému programu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spolupráci s Nadací Via. Uskutečnil se v roce 2022 a stál 50 000 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc