Příběhy Moravskoslezský kraj

Šárka Gawlasová: Rychvaldští sokolové vdechli nový život historickému altánu

8. 9. 2021
Marta Vokurková, Česká spořitelna

Holčičky metají na trávě hvězdy, kluci plácají badminton a staříci pohodlně usazení pod mohutnými lípami sledují dámy v bílých sukýnkách na tenisových kurtech… Odpoledne jak vystřižené z filmu pro pamětníky. Zesílíte-li si zvuk, podvědomě očekáváte swing, možná jazz. O desítky let dříve tu opravdu zněl. Teď v areálu Rychvaldské sokolovny hraje z reproduktorů Pokáč a Xindl X. Ovšem atmosféra je stejně kouzelná jako před lety.

Rychvaldští sokolové mají štěstí. Letošní léto je „nejmokřejší“ za poslední dekádu, ale když slavnostně otevírají altán, devadesát let starou stavbu v centru všech zdejších sportovišť, je nádherné pozdně letní odpoledne. Dříve altán představoval azyl pro zdejší sportovce, ale i náhodné návštěvníky, kteří sem přišli za aktivním odpočinkem nebo uspořádat piknik s přáteli. Při večerních zábavách pojal až stovku lidí. „Bohužel v posledních letech byl altán v katastrofálním stavu, protože nebyly peníze na jeho opravu. Až tak, že nám statik zakázal jej používat. Když se náhle zhoršilo počasí, mačkali jsme pod stromy nebo rušili zábavu a rychle utíkali domů,“ vzpomíná Kateřina Matušínská, starostka zdejšího Sokola. 

Návrat ke kořenům

Vrátit altánu dřívější kouzlo dokázali rychvaldští sokolové během necelého roku. „Impulsem byl grant, který v rámci projektu Dokážeme víc začala v loňském roce nabízet Česká spořitelna. Zažádali jsme o finanční podporu a dostali nejen 100 tisíc korun, ale také pomocnou ruku při shánění dalších peněz,“ říká Šárka Gawlasová, další z hlavních iniciátorek rekonstrukce. Rychvaldský altán podle ní naprosto přesně splňoval podmínky pro grant. „Naším cílem bylo vybudovat místo, kde by se zdejší obyvatelé mohli setkávat, společně trávili volný čas, a posílili tak místní komunitu,“ dodává aktivní sokolka. Grant byl pro celý projekt zásadní, ale velký dík patří podle ní i městu Rychvald a řadě místních obyvatel, kteří na opravu také přispěli.

Místo setkávání

Že se záměr daří, potvrzuje už samotné slavnostní otevření altánu. Přišly se na něj podívat stovky rychvaldských obyvatel. „Jako dítě jsem tu hrával fotbal, volejbal i hokej. Slavili jsme tu Sokolské dny, dětské dny i hornické slavnosti. Ženy nacvičovaly na spartakiádu. Aj hudba tady často hrála,“ vzpomíná devadesátiletý Lubomír. Třicátnice Monika naopak bydlí v Rychvaldu jen pár měsíců. „Máme tři děti. Je skvělé, že tu je takový krásný areál, kde se mohou nejen sportovně vybít, ale i seznámit s místními,“ pochvaluje si.

Stmelit zdejší komunitu však dokázal rychvaldský altán už během oprav. „Chodily nám sem pomáhat desítky dobrovolníků. Lidé z okolí sami nabízeli pomoc, a díky tomu práce krásně odsýpaly,“ shodují se Šárka Gawlasová a Kateřina Matušínská. „Chlapi, kteří nám dodělávali v altánu elektřinu, tu dřeli dlouho do noci, aby se vše stihlo,“ pochvalují si.

Ovšem pokud si s nimi chvilku povídáte, nutně se vloudí myšlenka, že možná práce elektrikářů byly tak trochu zbytečné. Energie sršící z obou dam by totiž bezpochyby dokázala rozsvítit altán i s celým Rychvaldem.

Jak celý projekt vypadal očima Šárky Gawlasové?

V roce 2018 jsem při nacvičování skladby pro všesokolský slet poznala desítky žen z města, kam jsem se přestěhovala. Dneska nám v Rychvaldu zůstalo zdravé jádro asi čtyřiceti žen, se kterými se pouštíme do různých akcí. Některé se vám mohou zdát bláznivé, ale nás nesmírně motivuje společně tvořit smysluplné věci.

V Rychvaldu v Moravskoslezském kraji bydlím už dvacet let a mám tu spoustu přátel. Nejvíce jich přibylo v roce 2016, kdy naše současná starostka TJ Sokol Rychvald Kateřina Matušínská vymyslela skladbu na XVI. všesokolský slet 2018 a mě požádali, abych ji se sokolkami nacvičila. Postupně jsem se tak seznámila s několika desítkami místních žen. Byly jsme různého věku, vzdělání a povolání, ale všechny nás spojovala chuť si zatančit.

Dnes zůstalo zdravé jádro, asi čtyřicet žen. Stále se scházíme, i s celými rodinami, a pouto je čím dál silnější. Pořádáme různé společné akce, tábory, dračí lodě, sportování v tělocvičně, hospodské kvízy. Neskutečně nás to propojuje. Je nám spolu dobře a chceme si navzájem pomáhat.

Všichni (dokonce i někteří muži) jsme vstoupili do Sokola a snažíme se o jeho omlazení a rozkvět. Areál sokolovny neslouží jen sokolům, může tam kdokoliv, pořádáme akce i pro obyvatele Rychvaldu. Proto jsme se rozhodli postavit nový altán, kde bychom se mohli scházet. Než jsme se do toho pustila, oslovila jsem všechny kamarádky − sestry, jestli do toho půjdou se mnou, a dostala jsem spoustu povzbuzujících e-mailů.
Věřila jsem, že náš projekt bude pro Českou spořitelnu zajímavý, což se potvrdilo. Grant jsme dostali a všechno se rozjelo. Byla to pro nás velká motivace. Zorganizovali jsme brigádu, které se zúčastnilo asi čtyřicet lidí. Posílili jsme se kotlíkovým gulášem a zbourali starý altán. Už jsou připravené základy na nový a my se moc těšíme, až bude hotovo.

Projekt Oprava starého sokolského altánu byl realizován z grantového programu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spolupráci s Nadací Via. Uskutečnil se v roce 2020 a stál 100 000 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc