Příběhy

Zašívárna, maringotka nebo 80 jedlých keřů

9. 6. 2024
Nadace Via

Také vás těší, kolik lidí v dnešní uspěchané době věnuje svůj volný čas (a občas i své finanční prostředky) tomu, aby v místě, kde žijí, rozproudili život? Jsme rádi, že díky našim dárcům můžeme takové lidi podpořit a pomoci jim realizovat jejich sny a plány. Přinášíme vám tři příběhy, které vás mohou inspirovat.  

Komunitní centrum Zašívárna Ekokul v Litvínově 

V Litvínově není mnoho míst k setkávání. Navíc oblast bývalých Sudet neustále bojuje s odchodem lidí do velkých měst. Václav Šťovíček, student FHS UK a rodák z Litvínova, se to rozhodl změnit a nabídnout lidem prostor plný zajímavých aktivit, který propojí všechny generace.

Václav před třemi lety společně s podobně naladěnými vrstevníky založil spolek Ekokul. Název propojuje dvě pro ně zásadní témata: ekologie a kultura. Parta mladých lidí má opravdu ráda město, kde vyrostli, a chtějí v něm žít a užít si ho. Spojuje je také dobrá nálada a přímo srší nápady, jak oživit místní kulturu a jak společně a aktivně trávit čas. Začali úklidovými akcemi, postupně přidali swapy, tvořivé workshopy, přednášky o ekologii. Rozvíjí spolupráci s dalšími místními organizacemi, iniciativami a školami ve městě. Jejich návrh veřejného miniamfiteátru obsadil třetí místo v participativním rozpočtu města a na jaře se začne s jeho výstavbou. Komunitní centrum Zašívárna Ekokul se stane místem, kde se všechny tyto aktivity budou sbíhat.

Otevření Zašívárny je plánováno na březen 2025. Centrum bude místem setkávání pro všechny generace, kde se budou konat výstavy, komorní koncerty, přednášky, workshopy nebo swapy oblečení a další akce s ekologickým nebo kulturním přesahem. Chcete se o jejich plánech dozvědět víc? Podívejte se na video.  

Rybářský spolek Jabkenice a zelená oáza 

Asi hodinu jízdy od Prahy leží vesnice Jabkenice. Je známá třeba tím, že v ní poslední část svého života strávil Bedřich Smetana, napsal tu několik děl a mimo jiné dokončil Mou vlast. Teď se do Jabkenic můžete vypravit například na procházku jedlým sadem nebo prohlídku nových tůní. Za obojím a také za mnoha dalšími aktivitami stojí Jiří Koštvanec.

V centru obce, vedle obecního úřadu, je velký pozemek, který býval zarostlý a neprůchodný. Zhruba před 6 lety se to Jiří rozhodl změnit. Část pozemku od obce odkoupil a na vlastní náklady začal budovat zelenou oázu. Aby na práce nebyl sám, založil rybářský spolek. Společně pak vybudovali soustavu tůní a přidali hmyzí hotel a ptačí budky, dětské hřiště, ohniště a stezku pro pěší. 

Zatím poslední akcí byla výsadba parku s 80 jedlými keři. Účast na brigádě předčila očekávání organizátorů – přišlo 73 lidí! Každou rostlinu osadili informační cedulkou, aby se každý návštěvník parku dozvěděl o rostlině více informací a případně v létě věděl, co právě ochutnává. Pro účastníky místní maminky napekly buchty a koláče, navařily kávy i čaje a nealko teklo proudem. Během výsadby také poprvé využili nové veřejné ohniště, které v parku před časem vybudovali. Malí i velcí pomocníci na něm opékali buřty. 

Tým se navíc rozrostl o spolek Zahrádkáři Charvatce ze sousední vesnice, který chce začít s místními více spolupracovat. Zahrádkáře místní uvítali, jelikož jejich znalosti byly přínosné a na jejich doporučení se upravilo i umístění některých keřů. Další novou spolupracující organizací je ČSOP Charvátce, se kterou už plánují další společné sázení stromů! Přejeme do Jabkenic, ať spolupráce přinese ovoce 😊. 

Maringotka všem

V Jamném u Tišnova v Jihomoravském kraji působí Spolek Vzdělávání pro život, který má za cíl spojit místní obyvatele a rodiny s dětmi. Jak toho dosáhnou? Provozují Klubík Dobrouček, organizují brigády, slavnosti a setkávání u ohně, kde si lidé mohou popovídat. Společně pečují o maringotku, lesní oázu, vyvýšené záhony a další zeleň.

Většinu aktivit realizoval spolek v okolí maringotky, která jim poskytovala zázemí. Potřebovala ale kompletní renovaci. A když už renovace, tak pořádná! V Jamném nakonec nejen opravili maringotku, ale pustili se i do úpravy jejího okolí. Okolí maringotky teď nabízí posezení, pískoviště, vyvýšené záhony, kuchyňku, kompost a houpačku. Sousedé společně vytvořili pěkné místo pro setkávání, které využívají jak místní, tak rodiny, které navštěvují vzdělávací programy Dobroučku a dojíždějí z okolních vesnic.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc