Příběhy Středočeský kraj

Díky vám se žije lépe: Prezident Pavel poděkoval 150 srdcařům z regionů

19. 7. 2024
Nadace Via

Lidé, na kterých stojí tato země, a přitom se o nich moc neví. V odlehlých regionech republiky rozhýbávají tamní život, organizují kulturní akce, pečují o krajinu, podnikají nebo táhnou celé obce prací v zastupitelstvech. Často ve svém volném čase, bez nároků na ocenění. Nadace Via pomohla prezidentovi Petru Pavlovi zorganizovat setkání 150 těchto místních nadšenců z pohraničních a vzdálenějších oblastí Česka, a to navíc v nádherném prostředí zahrady v Lánech.

„Když někdo opravdu chce a začne u sebe, může změnit spoustu věcí jak na místní, regionální, celostátní, tak dokonce i na globální úrovni. Ostrůvků pozitivní deviace je po České republice mnohem více, než si mnohdy myslíme. Stačí je začít spojovat a najednou můžeme mít pocit, že právem patříme do první ligy,“ řekl v úvodu setkání prezident Petr Pavel.

Setkání bylo příležitostí nejen k poděkování, ale také k vzájemnému poznání a výměně zkušeností mezi účastníky. Místní lídryně a lídři z odlehlých oblastí, kteří každodenně přinášejí pozitivní změny do svých komunit, se mohli navzájem inspirovat a sdílet své úspěchy i výzvy. Každý z nich má totiž za sebou jedinečný příběh a činy, ze kterých padá brada. Jeden obnovuje po desetiletí zchátralý klášter, jiný zaznamenává historii svého kraje, další přivedl k životu rozpadlou prvorepublikovou plovárnu. Knihovníci, učitelé, starostové odlehlých vsí – každý či každá z nich přispívají k lepšímu životu nás všech.

Řadu účastníků a účastnic v minulosti podpořila Nadaci Via díky svým dárcům. Potkat je všechny na jednom místě v takové vzácné společnosti byl silný zážitek. Je skvělé, že jejich trpělivou a dlouhodobou práci nasvítil a ocenil právě prezidentský pár. „Jste inspirací pro ostatní a zároveň bych chtěl toto setkání využít nejen jako poděkování, ale také jako pracovní, abyste se i mezi sebou poznali,“ uvedl prezident. A my máme radost, že si odpoledne v Lánech užili i všichni pozvaní a že akce splnila svůj cíl. Další informace o účastnících naleznete na LinkedInu Nadace Via v průběhu následujících měsíců vám některé z nich podrobněji představíme.

Celé odpoledne pro nás mělo ještě jedno úžasné vyvrcholení. Pozvání do Lán přijala i Eva Lehotská, která dlouhodobě bojuje za záchranu osady Bedřiška. Bývalá hornická kolonie prošla díky spolupráci romských a neromských rodin revitalizací z ghetta ve fungující osadu. O to více zasáhlo místní obyvatele rozhodnutí radnice o její demolici. O situaci se prezident Pavel dozvěděl na středečním setkání a hned v pátek se při návštěvě Ostravy v osadě Bedřiška zastavil a na svém FB poté uvedl: „Podporuji svépomoc místních obyvatel a oceňuji atmosféru a komunitní práci, která je zde silně vidět. Proto budu nadále sledovat vývoj situace, postup městské části u nájemních smluv a pokračování projektu revitalizace kolonie Bedřiška.“ Držíme palce!

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc