O síle hybatelů a přesunu do regionů

2. 1. 2024

Nevyhasnout, ale chytit nový dech. Máme 19 nových silnějších hybatelů!

V pondělí 11. prosince jsme slavnostně uzavřeli letošní běh Silnějších hybatelů. Byl rekordní hned v několika ohledech a novinky nás čekají i v příštím roce. 

Program Silnější hybatelé podporuje aktivní lidi z celé republiky, kteří dělají něco pro své okolí. Je jedno, jestli jde o podnikatele, kteří budují sociální podnik, mámy na mateřské nebo studenty. Důležité je, že působí v lokalitě, kterou dobře znají, a snaží se ji rozhýbávat. Projekty bývají různorodé, ostatně vy se o nich budete dozvídat víc v průběhu příštího roku.

Tihle hybatelé do svých aktivit vlévají spoustu energie, což ale nakonec může vést k pochybám nebo vyhoření. Proto jsme tu my s armádou dalších lidí, abychom jim dodali podporu, sebevědomí, nadhled i praktické rady. A vytvořili prostor, který mohou hybatelé společně sdílet.

Byla by zatracená škoda nechat hybatele vyhasnout – je to v nich, ten elán, vize, nápady a síla strhnout ostatní. A když jeden projekt nevyjde, mohou celý ten svůj balík vzít a využít ho (i s nabranými zkušenostmi) kdekoliv jinde.

Tenhle běh byl jiný než ty předchozí. Původně jsme pořádali jeden jarní a jeden podzimní a každého se zúčastnilo maximálně deset hybatelů. Letos byl běh jen jeden a absolvovalo ho rekordních 19 hybatelů. A k naší velké radosti všichni úspěšně!

1. Přibyly poradní kruhy

Po každém běhu přemýšlíme, jak ten příští vylepšit. Program nemá být výlohou toho, jak jsme aktivní. Měl by dát hybatelům možnost vytěžit z něj pro sebe maximum. A každý do něj vstupuje s jinými vstupy a cíli. Co ale pomáhá všem, je sdílení. Když víte, že v tom nejedete sami. A když můžete čerpat zkušenosti od těch, kterých si vážíte a kterým fandíte. Letos jsme proto místo přednášek, workshopů a mastermindů vsadili na základní metodu sdílení. Každé pondělí jsme udělali kruh, kde jsme v roli facilitátora vyzvali ostatní, ať si řeknou, co by dnes chtěli probírat. Pak jsme vybrali téma a každý dostal prostor říct ostatním svůj příběh.

Síla poradního kruhu je totiž neskutečná. Nemůžete reagovat na ostatní, radit ani vyjadřovat emoce. Jen posloucháte a vyprávíte.

Padali tu hodně praktické věci, ze kterých mohli ti ostatní čerpat. Hybatelé jsou na sebe vždy intenzivně navázaní, a právě sdílení a vzájemná podpora účastníkům minulých běhů pomáhaly nejvíc.

2. Jeden průvodce na jednoho hybatele

Dosud měl každý účastník k ruce mentora a kouče. Šlo o profíky ve svém oboru a hybatelům toho předali opravdu hodně. Aby však mohli jít s hybateli do hloubky problému, letos jsme každému hybateli přiřadili jednoho průvodce na míru a hledali přímo v lokalitě, kde hybatel působí. Průvodci se ujali role kouče nebo mentora, vždy podle potřeby. Někteří z průvodců dokonce strávili u svého svěřence celý den, aby mohli lépe navnímat jeho místo. Z programu pak odcházeli s nadšením a rovnou nám oznamovali, že příští rok do toho půjdou znovu.

Nesmíme zapomenout ani na cennou zpětnou vazbu a podporu boardistů, těch nejlepších z nejlepších! Praktické rady pak hybatelé nasávali během Akademie podnikání, kterou v průběhu programu absolvovali, a v kurzu resilience

3. Vítězí všichni

Rozhodli jsme se, že v letošním běhu už nebudeme vybírat vítěze. Hrdinové jsou všichni a hybatelé mezi sebou vůbec nechtějí soupeřit, ale táhnout za jeden provaz. Odměnu proto dostal každý, a i tady jsme si dali záležet – každého jsme obdarovali na míru. Například konzultací s někým, kdo může hybatele ještě více posunout, nebo třeba příspěvkem na péči a odpočinek. Protože víte, co je skvělé? Že se velká část hybatelů v průběhu programu rozhodla, že své dosavadní úsilí stopne. Pochopili, že jim v téhle podobě nedává smysl, nebo si dovolili připustit, že si potřebují odpočinout a získat odstup. Aby se mohli v plné síle vrhnout do něčeho nového. 

A co příští rok?

V roce 2024 čeká Silnější hybatele další větší změna – program se totiž kompletně přesune do regionů.. Přesnou podobu nových Silnějších hybatelů budeme znát v březnu, kdy spustíme i přihlášky. Tak se těšte s námi! 

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc