Příběhy Pardubický kraj

Kdo sem dal tu houpačku?

20. 12. 2023
Aneta Petroušková, Česká spořitelna

V Jezbořicích mají uprostřed obce les, který v létě vrhá příjemný stín a v zimě chrání před větrem. Chyběla v něm ale stezka, po které by mohli místní chodit a jezdit s kočárky. A tak zkusila parta sousedů zažádat o grant Dokážeme víc a během pár měsíců byla stezka hotová. 

Jako každá správná vesnice mají v Jezbořicích sbor dobrovolných hasičů, spolek myslivců a spolek pejskařů. Společně s obcí tu hasiči pořádají pálení čarodějnic, hasičské závody nebo stezku odvahy, z kulturních akcí pak novoroční koncert, babský bál nebo rozsvícení vánočního stromku. Letos místní získali novou zkušenost: zažádali o grant a během brigád si vytvořili stezku.

V lese uprostřed vesnice sice byla léty prošlapaná cestička, ale s kočárkem jste tu neprojeli. Ladislav Turyna, velitel dobrovolných hasičů a jezbořický zastupitel, už léta přemýšlel o tom, že by bylo fajn udělat tu stezku. „Nakonec mě k činu vyburcoval můj soused a kolega od hasičů Jirka Černý. Přišel s tím, že na Facebooku viděl, že na podobné aktivity existuje grant. A ať se na to podívám,“ popisuje Ladislav Turyna. Udělal to a společně se rozhodli, že o peníze z programu Dokážeme víc zkusí zažádat. „Byla to naše první zkušenost, nikdy předtím jsme o grant nežádali. Přibrali jsme do týmu dalších devět sousedů včetně Nikoly Vrtáčkové, která zároveň pracuje v České spořitelně. Letos v březnu jsme podali žádost a dostali 100 000 Kč.“

Bosochodník i kolotoč s úkoly

Protože se blížil konec vegetativního klidu, na nic nečekali. „Prošli jsme si stezku, řekli si, co by kde mohlo být, a rovnou začali domlouvat zemní práce. Bylo potřeba vykácet pár křovin a srovnat terén, s čímž nám pomohl Libor Matějka, který tu má velkou stavební firmu. Obec nám také dala zelenou, stezka leží na jejím pozemku.“ Když byl terén připravený, připravil spolek letáčky s informací, že se bude konat brigáda. Ty pak umístili na svůj Facebook, obecní stránky, na obchod, do hospody i na obecní vývěsku. „Brigáda proběhla 20. května a sešlo se 49 lidí – včetně 12 dětí. Rozdělili jsme se na dvě party a každá začala pracovat na jednom konci stezky. Stloukali jsme obrubníčky a rozváželi štěpku, takže se opravdu hodila každá ruka.“ Dílčí práce, které bylo třeba kolem 600metrové stezky udělat, pak provádělo úzké jádro sousedů. Kromě stezky tu vznikly i lavičky, domek pro děti, workoutové prvky, bosochodník, lesní knihovnička nebo kolotoč, na kterém se děti mohou povozit a vytočit si úkol. Vznikl i nový můstek u splavu a obec k němu dodala přístřešek, aby si tu lidé mohli posedět.

Stezka byla dokončena v srpnu a hned v září tu hasiči s obcí zorganizovali stezku odvahy, na kterou přišlo 258 lidí. „Chtěli jsme novou stezku zviditelnit, aby o ní vědělo co nejvíc lidí. Odezva je veskrze pozitivní, místní jsou rádi, že mohli v obci konečně něco vybudovat vlastními silami. Mají ke stezce vztah a bývá tu dost rušno.“ Jen prý část myslivců nebyla tak docela nadšená, protože zvýšený pohyb lidí ruší zvěř. „Chceme ale udělat něco i pro ně – postavit nový krmelec, protože ten původní už je rozpadlý, a ve druhé etapě vysázet nové stromy. Z toho budou mít užitek všichni.“

Jedeme dál

Když je řeč o druhé etapě, spolek už zažádal o další grant na prodloužení stezky, vybudování krytého posezení u mlýna včetně laviček a vysázení nových stromů a keřů. Počítá také s tím, že se o stezku a nově vybudované zázemí bude starat. „Rádi bychom pomocí kontejnerů na bioodpad, konkrétně na větve, vyráběli vlastní štěpku na doplňování stezky. V průběhu první etapy jsme ji museli nakoupit. Část nám nakonec chyběla, ale pomohla nám paní starostka z Barchova. Něco v obci drtili, tak nám nabídla, jestli ji nechceme zdarma využít. Starosta ze Starého Mateřova zase osobně přijel se štěpkovačkou a pomohl nám nadrtit větve. Z Čepí přijeli na pomoc hasiči a paní starostka Čepí nám darovala budku pro ptáky.“

Na nové stezce se děje ještě jedna zajímavost – někdo tam začal přidávat další herní prvky. „Nejprve vyrobil houpačku, teď přidal ruské kuželky. Ale pořád nevíme, kdo to je. Některé kolegy ze spolku to trochu znepokojuje, mají strach, aby stezka nebyla přehlcená. Ale mně osobně se to líbí. Prostě se zapojil i někdo další a snaží se stezku zvelebovat po svém.“ Nápad vytvořit společně stezku tak možná dostane ještě další rozměr. 

Jezbořice

Projekt Tvorba stezky přírodou v Jezbořicích (Pardubický kraj) byl podpořen z grantového programu České spořitelny „Dokážeme víc“. Realizace proběhla v roce 2023 a výše grantu byla 100 000 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc