Příběhy Středočeský kraj

Hřiště pro všechny aneb Mladá Libomyšl se má k světu

3. 2. 2022
Marta Vokurka, Česká spořitelna

Libomyšl je nevelká obec nedaleko Berouna. Má šest set obyvatel a leží na rovinatých březích řeky Litávky a z východu ji chrání Vyšebohy, pahorky huňatě porostlé smíšeným lesem. Je to půvabné, klidné místo. Lukáši Růžičkovi, který se s rodinou do Libomyšle přestěhoval z Prahy, se zdálo klidné až moc a rozhodl se, že to změní.

Přistěhovali jsme se sem zhruba před zhruba čtyřmi lety a chtěli jsme se zapojit do místní komunity,“ vypráví Lukáš, který pracuje na pražské centrále České spořitelny. „Delší dobu jsem přemýšlel, jak místní lidi rozhýbat. Inspiroval jsem se ve vedlejší obci Lochovice, kde stále vymýšlejí nové akce a účast je velká. Prostě to tam žije.“ 

Lukáš si v práci všiml upoutávky na komunitní program Dokážeme víc a začal se zajímat, o co jde. „Hned mě napadlo, že bychom se i my mohli pokusit o společný projekt. Vymyslet ho, zrealizovat a předvést ostatním,“ říká Lukáš a pokračuje: „Shodli jsme se na rekonstrukci starého, už skoro nebezpečného dětského hřiště. Do programu krásně zapadá, protože je to místo, kde se mohou setkávat všechny generace – rodiče tam přivedou děti, starší generace vnoučata. Posedí, popovídají si. A opravdu se ukázalo, že budování i užívání hřiště prohlubuje sousedskou spolupráci.“ Žádost o grant od Spořky byla úspěšná a jak zdejší komunita peníze využila, nelze přehlédnout.

Pro občany i občánky

Do Libomyšle jsme přijeli v den, kdy obec slavila 650 let od svého založení. A byla to velká sláva. Sešli se tu mladí i staří a dětí hromada. Kromě vítání občánků tu organizátoři pro větší děti připravili zábavný program s tematikou „Staré pověsti české“, skákací hrad, trampolínu, loďky bumper balls nebo třeba malování na obličej. Tančilo se na hudbu na přání, grilovalo se a popíjelo – kromě jiného i zdejší víno! Akce probíhala v areálu TJ Litavan, který se skládá z dokonale udržovaného fotbalového hřiště, tenisových kurtů a malé hospůdky. A teď i z nového dětského hřiště. Ještě nedávno tu hlavní roli hrály staré pneumatiky z traktoru, ale to už je minulost.

Mají si kde hrát

Zanedbaný kout se díky partě místních, kterou dal dohromady Lukáš, postupně mění v moderní a bezpečné místo zábavy malých i velkých dětí. Zatím jsou tu dvě dřevěné certifikované atrakce a pod nimi několik tun štěrku, který dokáže ztlumit případné pády. Co nevidět přibydou lavičky a nízký plot, aby malé špunty nelákala blízká strouha. Děti jsou ale s hřištěm spokojené už teď.

I obec je nadšená, protože získat prostředky mimo rozpočet je složité „Nápad pana Růžičky jsme uvítali,“ svěřil se Václav Červenka, starosta Libomyšle, když jsme na chvíli odvedli od jeho slavnostních povinností. „S novou výstavbou, do které se stěhují mladí lidé, samozřejmě přibývají i děti. Před třemi lety jsme vítali dva nové občánky, loni pět a letos jich budeme vítat devět! Obecně dnes všichni dřepí doma u počítače, ale díky novým atrakcím se děti sejdou na hřišti a pohybově se posunou dál.“

Jako kdyby děti pana starostu slyšely… Obsadily hřiště a testovaly nové prolézačky a klouzačku, co to šlo. Mladá Libomyšl se má k světu.

Projekt Vybudování pumptrackového hřiště, altánu a místa na grilování v Libomyšli (kraj Středočeský) byl podpořen z grantového projektu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spoluprác s Nadací Via. Byl realizován v roce 2021, a to částkou 98 160 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc