Příběhy Jihomoravský kraj

Vladimíra Kotásková: Pro obnovu našeho lužního lesa uděláme vše

26. 6. 2020
Vladimíra Kotásková, Česká spořitelna

V těsném sousedství Trboušan se dochoval zbytek lužního lesa zvaný „V olších“. Protéká jím bezejmenný potok a zdejší vegetace je domovem mnoha zvířat, zejména vodních ptáků. Aktuálně je místo v katastrofálním stavu a hrozí, že vlivem extrémního sucha zcela zanikne.

V Trboušanech žiji převážnou část svého života a mám k nim silné citové pouto. O dění v obci jsem se zajímala vždycky, v současné době z pozice místostarostky. O stavu přírodní památky v Olších, která je součástí obce, jsem věděla dlouhá léta. Když jsem se ze spořitelního intranetu dozvěděla o grantovém programu Dokážeme víc, byl to ten správný impuls, aby se věci daly do pohybu.

Proces obnovy jsme zkonzultovali s odborem životního prostředí Jihomoravského kraje, podali jsme žádost o grant a následně založili Spolek pro obnovu PP V olších. Předsedou tohoto spolku je pan Jan Chrást a já pomáhám s potřebnou administrativou, s řešením problémů na úrovni obce a zapojuji se do čisticích prací.

„Až les obnovíme, bude moci znovu plnit svou funkci…“

Obnova lužního lesa je velmi důležitá jak pro obyvatele obce, tak pro mikroklima celé krajiny. Jedná se původní mokřad, který výrazně ochlazuje krajinu, zadržuje vodu, pomáhá čistit ovzduší a je přirozeným větrolamem. Až les obnovíme, bude moci znovu plnit svou funkci a místní lidé sem budou chodit na procházky.

Práce budou trvat léta. Při podzimních a jarních brigádách, kterých se zúčastnilo několik desítek obyvatel Trboušan, jsme vyčistili velkou část přírodní památky a vysázeli jsme, byť zatím provizorně, 130 nových stromků. Okolnosti tohoto jara nám bohužel zmařily plány. Kvůli vegetačnímu období dřevin můžeme pokračovat až na podzim. Ale i tak se už podařil velký kus práce a lidé to oceňují. Jsem moc ráda, že díky grantovému programu „Dokážeme víc“ vznikne v naší obci další místo, kde se budeme moci setkávat.

Projekt Obnova přírodní památky lužního lesa byl podpořen z grantového programu České spořitelny „Dokážeme víc“ ve spolupráci s Nadací Via. Byl realizován v roce 2019 částkou 58 660 Kč.

Sdílejte článek
Sdílejte článek
Chci se o regionech dozvídat víc